A Fertő tó hidrológiai helyzete és várható alakulása

A Burgenlandi Tartományi Hivatal folyamatosan jelzi Igazgatóságunk felé, hogy az elmúlt időszakban miként alakult a Fertő tó nyugalmi vízszintje. Az október hó eleji vízállás a 115,54 moAf. volt, ami az erre az időszakra jellemző sokéves átlag felett 8 cm-rel volt., és gyakorlatilag szeptember közepe óta stagnáló jellegű. Az érvényben lévő szabályzat szerint a szabályzási szint október 1-től 115,70 moAf.Statisztikai vizsgálatunk szerint a november eleji 1%-os vízszint 115,80 moAf. A tó áradásainak jelentős hányada (80%-a) november eleje és február vége között realizálódik, átlag 55-60 Mió m3, ami mintegy 20 cm vízszintemelkedést okoz. Átlagos körülmények esetén a XI-II. hónapok között 154 mm csapadék hullik a tóra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint az elkövetkező 3 hónapban átlagos hőmérsékleti viszonyok mellett átlagosnál kissé csapadékosabb időjárást prognosztizálnak.

Az előrejelzésekből valamint a jelenlegi nyugalmi vízszintből kiindulva február végéig a vízszint valószínűleg el fogja érni a szabályzási szintet (115,70 moAf.), hozzávetőleg 115,72-76 moAf közötti vízszint alakul ki.

A szabályzási szint jelentősebb meghaladására akkor van csak esély, ha az átlagost jóval meghaladó mennyiségű csapadék esik a vízgyűjtőn. A november elejétől február végéig tartó időszak 1%-os előfordulási valószínűségű tóáradása 118 mió m3 vízkészlet növekedéssel jár. Ebben az esetben február végéig a jelenleginél mintegy 40 cm-rel magasabb nyugalmi vízszintre lehet számítani (115,90-95 moAf.)

Összességében átlagos csapadékviszonyok mellett a szabályozási szint jelentős túllépésére nem kell számítani. A csapadék egyenletes eloszlása esetén tartós és nagy mennyiségű vízeresztés nem várható, ahhoz az átlagot meghaladó csapadék, vagy szélsőséges csapadékeloszlás szükséges.

Győr, 2011-10-19

Készítette: Bőr Ferenc

 

vissza