Fertőszéli zsilip nyitása

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt a Fertő tó vízszintje jelentősen megemelkedett a sokéves januári átlaghoz képest. A tavaszi ár- és belvíz-veszélyeztetettség miatt a téli időszakban (októbertől februárig) a tó vízszintjének csökkentése, a tó előürítése, míg a nyári időszakban (márciustól szeptemberig) a Fertő tavi levezetőrendszer mentén a belvíz elvezetése élvez elsőbbséget.

 A Fertő tó nyugalmi vízszintje 2009. január 26-án meghaladta a magyar és az osztrák szakértők javaslata alapján elfogadott 115,70 moAf. (méter osztrák Adria felett) téli szabályozási szintet.

 A tóvízszint csökkentése érdekében 2009. január 30-án (péntek) reggel 8 órától a Fertőszéli-zsilipen vízeresztés kezdődött, emiatt a Hanság-főcsatornán, a betorkolló vízfolyásokon és csatornákon a torkolat közelében, majd a Rábcán is minimális vízszintemelkedés várható.

A Fertő tavi levezetőrendszeren 2008. november 12-14. időszakban elvégzett természetes kísérlet (vízeresztés) után a szakértők javaslata alapján a Hanság-főcsatorna felső szakaszát érintő és a csatorna levezető-képességének javítására irányuló munkákat az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság megkezdte. A vízeresztés során az 5 m3/s vízhozamú permanens állapot kialakulását követően az igazgatóság úszókaszával tovább folytatja a levezetőrendszer karbantartását. A munkák befejezése után kerül sor a szakértők által javasolt újabb természetes kísérletre, a levezetőrendszer 15 m3/s kapacitásának vizsgálatára. A vízügyi szakemberek azt vizsgálják, hogy egy esetleges árvízi esemény során a Hanság-főcsatorna és a Rábca által alkotott levezetőrendszer képes-e a Fertő tóból a Fertőszéli-zsilipen átfolyó, az üzemelési szabályzat szerint maximálisan 15 m3/s vízmennyiséget elvezetni.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósággal közösen 2009. január 30-ig a Hanság-főcsatorna Fertőszéli-zsilip fölötti szakaszán elektromos halzárat helyezett el.

vissza